Kongsi Resepi Sedap dan Mudah, Koleksi Pelbagai Resepi Masakan

Rabu, 26 Oktober 2016

Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap

Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap - Assalam Kepada Para Pembaca Himpunan Resepi Masakan Melayu, Untuk Artikel yang anda baca kali ini dengan Tajuk Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap, Saya telah menyiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil Maklumat didalamnya. mudah-mudahan isi Artikel Artikel Masakan Kampung, Artikel Masakan Panas, Artikel Masakan Tradisional, yang Saya tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Tajuk : Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap
link : Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap

Baca juga


Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap

 Ayam Panggang Berempah Madu

Bahan:

(**)Seekor ayam
(**)3 sudu besar minyak zaitun dara
(**)1 sudu besar daun rosemary cincang
(**)1 sudu besar daun thyme cincang
(**)1 camca teh oregano kering
(**)1 camca teh garam
(**)1/2 camca teh serbuk lada hitam
(**)2 tangkai rosemary segar
(**)2 tangkai thyme segar
(**)1/2 bawang besar kuning (dibelah 3)
(**)1/2 lemon (dibelah 3)

Cara:

(**)Panaskan ketuhar 425�F (215�C- 220�C)

(**)Keluarkan segala organ dan isi perut ayam. Bersihkan ayam tersebut. Bilas dengan air sejuk. Keringkan ayam tersebut.

(**)Dalam mangkuk kecil, gabungkan minyak, rosemary cincang, thyme cincang, oregano, garam, dan lada hitam. Menggunakan tangan, sapu campuran minyak herba itu di sekeliling permukaan ayam. Jangan lupa sapu di bahagian dalam ayam tersebut sedikit.

(**)Letakkan 4 tangkai rosemary dan thyme di bahagian dalam ayam tersebut.

(**)Letakkan ayam di atas dulang pemanggang. Pastikan dada ayam menghadap ke bahagian atas. Panggang selama 1 1/2 jam.

(**)Setelah itu, pusingkan dulang tersebut ke sebelah bahagian lagi supaay ayam masak dengan sekata. Jangan lupa untuk siram ayam dengan jus yang keluar semasa membakar selang 15 � 20 minit sekali supaya ayam tidak kering.

(**)Sehingga kulitnya bertukar keemasan dan rangup, cucuh thermometer di bahagian ayam paling tebal untuk periksa suhu jika ia mencecah 165�F ( 70�F � 75�F)

(**)Alihkan dari dulang, biarkan ayam panggang tersebut rehat selama 10 minit sebelum menghirisnya. Hidangkan ia sementara masih panas bersama hidangan yang lain seperti kentang lenyek dan coleslow.



Sekialah Sajalah Untuk Artikel Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap

Sekianlah artikel Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.

Anda sekarang membaca artikel Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/10/resepi-ayam-bakar-black-pepper.html
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Mudah Sangat Membuat Ayam Bakar Berempah Yang Simple Dan Sedap

0 ulasan:

Catat Ulasan