Kongsi Resepi Sedap dan Mudah, Koleksi Pelbagai Resepi Masakan

Jumaat, 12 Ogos 2016

Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]]

Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]] - Assalam Kepada Para Pembaca Himpunan Resepi Masakan Melayu, Untuk Artikel yang anda baca kali ini dengan Tajuk Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]], Saya telah menyiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil Maklumat didalamnya. mudah-mudahan isi Artikel Artikel Masakan Kampung, Artikel Masakan Tradisional, yang Saya tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Tajuk : Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]]
link : Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]]

Baca juga


Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]]

 Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat

Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah

['']700 gram kepala ikan merah, boleh di gantikan dengan ikan lain.

Bahan-bahan untuk di tumbuk

['']3 ulas bawang merah*
['']3 ulas bawan putih*
['']1 inci halia.*
['']1/4 biji bawang besar*

Bahan-bahan untuk di Tumis

['']3 sudu besar minyak masak
['']1 sudu kecil halba campur
['']1 batang kecil kulit kayu manis
['']2 kuntum bunga lawang
['']Sedikit daun kari

Bahan-bahan Lain

['']2 cawan santan cair
['']1 cawan santan pekat
['']1 paket rempah gulai ikan
['']1 sudu besar serbuk cili
['']1 biji tomato di potong 4
['']5 batang bendi
['']garam dan gula secukup rasa

Cara-cara untuk Membuatnya ialah

1. ['']Tumbuk kasar bahan-bahan yang bertanda ( * )

2. ['']Bancuhan serbuk kari dan serbuk cili menjadi paste yang pekat

3. ['']Panaskan minyak dalam periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba campur hingga naik bau.

4. ['']Masukkan paste serbuk kari dan cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit di atas api sederhana.

5. ['']Masukkan 2 cawan santan cair, biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan satu cawan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.

6. ['']Akhir sekali masukkan tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.

7. ['']Siap dan sedia dihidangkan.



Sekialah Sajalah Untuk Artikel Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]]

Sekianlah artikel Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]] kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.

Anda sekarang membaca artikel Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]] dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/08/resepi-kari-kepala-ikan-merah-yang.html
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Resepi Kari Kepala Ikan Merah Yang Sungguh Lazat [[ Masakan Pedas ]]

0 ulasan:

Catat Ulasan