Kongsi Resepi Sedap dan Mudah, Koleksi Pelbagai Resepi Masakan

Ahad, 11 Disember 2016

Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan

Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan - Assalam Kepada Para Pembaca Himpunan Resepi Masakan Melayu, Untuk Artikel yang anda baca kali ini dengan Tajuk Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan, Saya telah menyiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil Maklumat didalamnya. mudah-mudahan isi Artikel Artikel Aneka Jenis Kuih, Artikel Kuih Muih Malaysia, yang Saya tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Tajuk : Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan
link : Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan

Baca juga


Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan

Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan

Bahan-bahan Bubur Som-som Pandan

  • (**)100 g tepung beras
  • (**)100 g tepung jagung
  • (**)1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
  • (**)100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
  • (**)1 sk garam atau secukup rasa
  • (**)Sedikit pewarna hijau (opt)

SIRAP GULA MELAKA :-

(**)500 g gula melaka
(**)1000 ml air
(**)2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara Bubur Som-som Pandan

  • (**)1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis. Ketepikan.
  • (**)2. Satukan kesemua bahan-bahan dalam periuk dan gaul rata. Masak hingga pekat dan kilat, hingga adunan meletup-letup.
  • (**)3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  • (**)4. Sajikan bersama sirap gula melaka.



Sekialah Sajalah Untuk Artikel Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan

Sekianlah artikel Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.

Anda sekarang membaca artikel Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/12/mudahnya-bubur-som-som-pandan.html
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Panduan Dan Cara Buat Bubur Som-som Pandan

0 ulasan:

Catat Ulasan