Tajuk : Resepi Cencaru Sumbat Goreng | Masakan Kampung
link : Resepi Cencaru Sumbat Goreng | Masakan Kampung
Resepi Cencaru Sumbat Goreng | Masakan Kampung
Bahan-bahan Membuat Cencaru Sumbat Goreng
- (**)1 kg ikan cencaru
- (**)1/2 biji kelapa parut
- (**)* 3-4 biji bawang merah
- (**)* 2-3 ulas bawang putih
- (**)* 1 sudu besar udang kering
- (**)* 1/2 inci kunyit
- (**)* 2 batang serai
- (**)* 2 biji buah keras
- (**)2 sb lada boh
- (**)sedikit air asam jawa
- (**)garam, gula n perasa
Cara-cara Cencaru Sumbat Goreng
- Tumbuk semua bahan bertanda * Tumis lada boh hingga garing. Masukkan bahan tumbuk, tumis hingga garing dan naik bau.
- Masukkan sedikit air asam jawa. Bila agak kering masukkan kelapa parut dan gaul sakata. Masukkan garam, gula dan perasa kalau suka. Biar sampai kering, ala-ala serunding.
- Sementara tunggu kelapa kering, bersihkan ikan dan belah di bahagian belakang ikan.
- Sumbatkan kelapa yang telah siap ke dalam ikan. Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan hingga masak.
Sekialah Sajalah Untuk Artikel Resepi Cencaru Sumbat Goreng | Masakan Kampung
Sekianlah artikel Resepi Cencaru Sumbat Goreng | Masakan Kampung kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.
Anda sekarang membaca artikel Resepi Cencaru Sumbat Goreng | Masakan Kampung dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/12/resepi-cencaru-sumbat-goreng-masakan.html
0 ulasan:
Catat Ulasan