Tajuk : Panduan Membuat Biskut Cip Coklat
link : Panduan Membuat Biskut Cip Coklat
Panduan Membuat Biskut Cip Coklat
Terima Kasih | AIN RZALI
Bahan A
- 1/4 cwn gula castor
- 1/2 cawan gula perang
- 75g mentega (sy guna buttercup)
- 1/2 cwn myk jagung
- 1 biji telur gred B
- 1/4 sk garam
- 1/2 sudu besar susu tepung
- Esen vanila
Bahan B
- 2 cawan tepung gandum *
- 1 sb serbuk koko *
- 1 sb tepung jagung *
- 1/2 sk cream of tartar *
- 1/2 sk soda bikarbonat *
- 1/2 cawan almond nib
- 1 cawan coklat cip
- ~boleh tambah kekacang lain jika suka seperti walnut ..biji bunga matahari...
Cara Membuat Biskut Cip Coklat
Ayak bahan *
Dalam bekas lain satukan bahan A..kacau dgn whisk..kemudian masukkan bahan *
Lastly masukkan kekacang
Adunan mmg agak lembik
Bentukkan dan bakar pada suhu 170 darjah 20 minit atau ikut kesesuaian oven masing2
Tips:
-jika nak dapatkan tekstur biskut yang tak rata mcm sy buat tu...simpan adunan dlm peti selama 30minit..baru bentukkan dan bakar..
-begitu juga adunan slps tu jgn lupa simpan dlm peti..
-kalau nak tekstur biskut mcm chipsmore blh trus bentukkan lps adun dan bakar x perlu simpan dlm peti
-lepas masak biskut mmg agak lembik..biarkan sejuk nti biskut akan keras
-simpan dlm bekas kedap udara selepas biskut sejuk
Selamat mencuba kawan2????????
Sekialah Sajalah Untuk Artikel Panduan Membuat Biskut Cip Coklat
Sekianlah artikel Panduan Membuat Biskut Cip Coklat kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.
Anda sekarang membaca artikel Panduan Membuat Biskut Cip Coklat dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/12/panduan-membuat-biskut-cip-coklat.html
0 ulasan:
Catat Ulasan