Kongsi Resepi Sedap dan Mudah, Koleksi Pelbagai Resepi Masakan

Rabu, 16 November 2016

[[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap

[[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap - Assalam Kepada Para Pembaca Himpunan Resepi Masakan Melayu, Untuk Artikel yang anda baca kali ini dengan Tajuk [[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap, Saya telah menyiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil Maklumat didalamnya. mudah-mudahan isi Artikel Artikel Western Food, yang Saya tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Tajuk : [[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap
link : [[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap

Baca juga


[[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap

Masakan Korea Mie Jajangmyeon

Bahan yang diperlukan untuk Mie Jajangmyeon

  • (**)600g mee basah
  • (**)100 g daging lembu
  • (**)2 biji bawang bombay
  • (**)1/2 biji Zukini
  • (**)2 biji kentang
  • (**)1 sudu besar gula pasir
  • (**)4 sudu besar air sagu
  • (**)2 gelas air
  • (**)7 sudu besar minyak
  • (**)6 sudu besar sos Jajangmyun yang disebut Chunjang

Cara membuat Sos Jjajangmyeon:

(**)Untuk pengetahuan semua, sos Jjajangmyeon dibuat dari pes kacang soya hitam yang disebut chunjang yang ditambah dengan bawang merah cincang, Zukini dan daging merah atau makanan laut. Ketika memasak sos biasanya ditambah cornstarch (sejenis pati yang diperbuat daripada tepung jagung) agar sos jadi pekat. Pes kacang soya (chunjang) dibuat dari kacang soya yang dipanggang (dibakar). Oleh kerana itu, jajang mengandungi sos yang digoreng walau sebenarnya sos dimasak dengan cara direbus.

Cara membuat Jjajangmyeon:

  • (**)Mula-mula, potong daging.
  • (**)Potong dadu bawang bombay, kentang dan zukini.
  • (**)Goreng sos Jjajangmyeon dengan 6 sudu besar minyak.
  • (**)Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu goreng bawang bombay.
  • (**)Kemudian masukkan daging lembu, zukini dan kentang.
  • (**)Setelah bahan-bahan itu matang masukkan sos yang sudah digoreng.
  • (**)Kacau supaya semuanya sama rata lalu tuangkan air sagu.
  • (**)Setelah dididihkan selama 5 minit, matikan api.
  • (**)Kemudian, rebus mee.
  • (**)Letak mee dalam mangkuk besar dan tuangkan sos di atasnya.
  • (**)Sajikan Jjajangmyeon bersama dengan lobak masin kuning.



Sekialah Sajalah Untuk Artikel [[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap

Sekianlah artikel [[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.

Anda sekarang membaca artikel [[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/11/buat-masakan-korea-jjajangmyeon-yang18.html
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : [[ Mie Jajangmyeon ]] Resepi Masakan Korea Mie Jajangmyeon Yang Sedap

0 ulasan:

Catat Ulasan