Kongsi Resepi Sedap dan Mudah, Koleksi Pelbagai Resepi Masakan

Ahad, 6 November 2016

Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]]

Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]] - Assalam Kepada Para Pembaca Himpunan Resepi Masakan Melayu, Untuk Artikel yang anda baca kali ini dengan Tajuk Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]], Saya telah menyiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil Maklumat didalamnya. mudah-mudahan isi Artikel Artikel Aneka Jenis Kek, Artikel Chocolate, Artikel Kek Coklat, yang Saya tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Tajuk : Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]]
link : Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]]

Baca juga


Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]]

images resepi kek coklat mudah


Bahan-Bahan:

  • Mentega, dicairkan untuk pecahkan minyak
  • 1 x 250g bungkus biskut coklat (kosong), dipatah-patahkan
  • 1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 150g mentega, dicairkan
  • 250g coklat hitam (dark chocolate), dicincang atau halus
  • 155g (3/4 cawan) gula kastor (caster sugar)
  • 3 biji telur
  • 3 x 250g peket krim keju (cream cheese)
  • 2 sudu besar serbuk koko (cocoa powder), diayak
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 x 300g pek krim masam (sour cream)
  • Serbuk koko, tambahan, untuk digunakan ketika menghidang
  • Krim, untuk hidangan

Kaedah Penyediaan:

  • Panaskan oven pada 160�C. Sapukan loyang dengan mentega dan alas dengan kertas minyak atau baking paper.
  • Masukkan biskut coklat (dipecah-pecahkan), serbuk kulit kayu manis dan butter dalam satu mangkuk dan kisar kesemuanya hingga sebati. Kemudian, pindahkan ke dalam loyang. Pastikan sapuan rata di seluruh bahagian terutama di bahagian-bahagian tepi (sisi loyang). Setelah itu tutupkan dengan plastik (plastic wrap) masukkan dalam peti sejuk untuk menyejukkan bahan-bahan tersebut selama 30 minit.
  • Panaskan coklat hitam (dark chocolate) dalam periuk selama kira-kira 5 minit atau sehingga cair.
  • Masukkan gula dan telur dalam sebuah mangkuk besar dan pukul hingga kelihatan ringan dan berkrim (light and creamy). Setelah itu tambahkan krim keju dan pukul hingga sebati. Masukkan coklat hitam, serbuk koko dan vanilla satu persatu dan kacau hingga sebati. Tambahkan krim masam dan kacau sebati.
  • Tuangkan sebatian atau bahan-bahan tersebut ke atas biskut dan dan ratakan agar kelihatan kemas. Bakar selama 1 jam. Kemudian tutup oven dan biarkan kek tersebut di dalam oven, dengan pintunya terbuka, selama 2 jam atau sehingga benar-benar sejuk. Ini untuk mengelakkan kek daripada meretak.
  • Setelah itu tutup kek dengan kemas dan pindahkan ke peti sejuk selama 2 jam untuk menyejukkannya. Taburkan serbuk koko dan hidangkan dengan krim.



    Kredit : resepikekbiskutraya



Sekialah Sajalah Untuk Artikel Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]]

Sekianlah artikel Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]] kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.

Anda sekarang membaca artikel Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]] dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/11/buat-ringkas-kek-coklat-lembab-bersari.html
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Menyediakan Kek Coklat Lembab Bersari [[ Kek Coklat ]]

0 ulasan:

Catat Ulasan