Kongsi Resepi Sedap dan Mudah, Koleksi Pelbagai Resepi Masakan

Khamis, 10 November 2016

Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]]

Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]] - Assalam Kepada Para Pembaca Himpunan Resepi Masakan Melayu, Untuk Artikel yang anda baca kali ini dengan Tajuk Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]], Saya telah menyiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil Maklumat didalamnya. mudah-mudahan isi Artikel Artikel Aneka Jenis Kek, yang Saya tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Tajuk : Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]]
link : Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]]

Baca juga


Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]]

Kek Puding Karamel Pelangi Step by Step





Bahan-bahan :

(A)-Gula Hangus

  • 2 sudu besar gula (utk gula hangus)
  • Tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan.. biar gula hancur dan warna tukar jadi perang (seperti gambar di bawah). 
  • Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu).

(B) - Bahagian Atas

  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 3 bj kuning telur
  • 2 biji telur (putih & kuning)

(C) - Lapisan Kek

  • 140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
  • 70 gm gula kastor
  • 3 bj kuning telur
  • 135 ml air biasa
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak masak
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • D) Merinque
  • 6 bj putih telur
  • 70 gm gula kastor
  • 1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara :

Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.

Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..

Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan

Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan

Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)

Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati

Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna dan paste kalau suka.

Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung

Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak

*Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)

kredit : resepikekbiskutraya



Sekialah Sajalah Untuk Artikel Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]]

Sekianlah artikel Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]] kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.

Anda sekarang membaca artikel Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]] dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/11/cara-resepi-kek-karamel-pelangi.html
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+

Related : Step By Step Membuat Kek Karamel Pelangi [[ Kek Pelangi Sedap ]]

0 ulasan:

Catat Ulasan