Tajuk : Cara Membuat Resepi Kek Gulung Dam Untuk Tetamu
link : Cara Membuat Resepi Kek Gulung Dam Untuk Tetamu
Cara Membuat Resepi Kek Gulung Dam Untuk Tetamu
Bahan Untuk Kek Gulung Dam
BAHAN A:
- 6 biji telur
- 30gm ovalette
- 120gm gula kastor
BAHAN B ( diayak) :
- 120gm tepung kek
- 20gm tepung jagung
BAHAN C:
- 50ml minyak jagung
- � sudu teh perisa vanila
BAHAN KRIM MENTEGA:
- 250gm mentega
- 100gm gula aising
- � sudu teh perisa vanila
Cara Membuat Kek Gulung Dam
1. KRIM MENTEGA: Putar kesemua bahan sehingga gebu dan berkrim. Ketepikan:
2. KEK: Kesemua bahan A diputar sehingga kembang.
3. Masukkan bahan B, gaul hingga sebati dan putar lagi sehingga kembang.
4. Akhir sekali masukkan bahan C. Bahagikan adunan kepada empat bahagian.
5. Warnakan setiap bahagian dengan pewarna hijau, coklat, merah jambu dan satu bahagian tanpa pewarna.
6. Masukkan ke dalam loyang yang berlainan (4 biji dulang) dan bakar pada suhu 180�C sehingga masak.
7. Apabila masak,keluarkan dan sapukan dengan krim mentega. Susun kek yang bewarna di dalamnya secara berselang-seli. Gulung supaya padat.
Sekialah Sajalah Untuk Artikel Cara Membuat Resepi Kek Gulung Dam Untuk Tetamu
Sekianlah artikel Cara Membuat Resepi Kek Gulung Dam Untuk Tetamu kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.
Anda sekarang membaca artikel Cara Membuat Resepi Kek Gulung Dam Untuk Tetamu dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/11/cara-membuat-resepi-kek-gulung-dam.html
0 ulasan:
Catat Ulasan