Tajuk : Panduan Senang Membuat Keropok Lekor Terengganu
link : Panduan Senang Membuat Keropok Lekor Terengganu
Panduan Senang Membuat Keropok Lekor Terengganu
Bahan-Bahannya ialah
(**)12 ekor ikan kembong/selayang
(**)½ cawan tepung sagu
(**)Garam secukup rasa
Bahan Sos –
(**)Cili yang dikisar
(**)Air asam jawa
(**)Gula Melaka
(**)Tepung jagung
(**)Garam, gula, dan cuka
Cara Membuatnya ialah
(**)1. Bersihkan ikan buang kulit dan ambil isinya sahaja. Masukkan isi ikan tadi dan blend/tumbuk sehingga lumat atau hancur.
(**)2. Kemudian, masukkan isi ikan yang telah hancur itu ke dalam besen dan campurkan garam, gula serta tepung sagu.
(**)3. Uli sehingga semua bahan tersebut sebati. Selepas itu, ambil sedikit adunan tadi gentelkannya secara memanjang.
(**)4. Kemudian, masukkan kedalam periuk yang airnya sedang mendidih. Rebus sehingga masak.Jika keropok timbul, itu menandakan ia telah masak.
(**)5. Selain daripada merebus, keropok juga boleh digoreng terus dengan menggunakan minyak banyak.
(**)6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Hidangkan bersama-sama dengan sos keropok yang telah dibuat khas untuknya.
Cara Membuat Sos –
(**)1. Masukkan air ke dalam periuk dengan api yang perlahan. Selepas itu masukkan cili yang sudah di blend, gula melaka dan air asam jawa.
(**)2. Bila sudah mendidih, masukkan garam, gula dan cuka. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sos.
Sekialah Sajalah Untuk Artikel Panduan Senang Membuat Keropok Lekor Terengganu
Sekianlah artikel Panduan Senang Membuat Keropok Lekor Terengganu kali ini, mudah-mudahan dapat memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa lagi pada artikel seterusnya.
Anda sekarang membaca artikel Panduan Senang Membuat Keropok Lekor Terengganu dengan alamat link https://resipitimur.blogspot.com/2016/08/cara-simple-keropok-lekor-terengganu.html
0 ulasan:
Catat Ulasan